Obren Jović Savin

ОБРЕН ЈОВИЋ:

ЗЕМЉА ИРОДОВА


У Земљи Иродовој, у сваком погледу позамашном песничком подухвату Обрена Јовића, опеван је пакао нашега доба, који се, у међувремену, из подземља успо- ставио на земљи.

У тај Пакао овог песника не води Вергилије, него га самог и везаног, мимо његове воље, спроводе и додају да иде од руке до руке џелата и крвника, мучитеља и кључара.

Све се то догађа за Иродове владавине, који овај пут не влада Јудејом, него земљом чије име почиње са два иста слова. И у њој њој је наставио са покољима хришћана, мада се Христос још није родио.

Ово Јовићево остварење саздано је од осамдесет шест певања, а за разлику од Дантеовог пакла, подељено је у дванаест кругова симболизујући овим имагинарним бројем погубност страдања кроз која је пролазио главни јунак спева. И те смене и обрти чести су као у каквом криминалном роману, долично нашем времену, Иродовој земљи и владавини.

И читаоци поезије прествараће и умножавати садр- жај овог јединственог спева и он ће имати онолико тумачења и значења колико буде њихових доживљаја.


Матија Бећковић

početna biografija poezija knjige galerija kontakt